De kop is er af en ik heb met het eerste Europese kampioenschap strandrace ook mijn eerste wedstrijd in het BEAT-shirt gereden. De beachraces staan voornamelijk in het teken om op conditie te komen voor het rest van het seizoen. Aankomend jaar wordt een belangrijk jaar waarin ik grote stappen wil maken in mijn ontwikkeling om in 2018 onderdeel uit te maken van een professionele wielerploeg.

Voor mijn eerste strandrace van deze winter heb ik direct een mooie uitgekozen: het Europees Kampioenschap strandrace in Scheveningen. Om half tien gingen we met 160 eliterenners van start voor de 54 kilometer, verdeeld over twee rondes van 27 kilometer.

Mijn startpositie op de vijfde rij was niet optimaal, maar de start verliep goed. Het lukte mij, na een serieuze inspanning, om voor het keerpunt bij de kopgroep van veertien man aan te sluiten. Ik probeerde zoveel mogelijk te herstellen in het wiel voordat we in het losse zand de duinen moesten beklimmen. Maar helaas waren de anderen gewoon te sterk en moest ik de kopgroep laten gaan.

Ik hield echter mijn tempo en raapte twee andere renners op die ook even moesten passen. We hielden de kopgroep altijd in het zicht, drie renners reden weg voor het podium. Daarachter werd er dus gestreden voor de vierde plek. Vlak voor de opgang, door het losse zand, naar de boulevard kon ik weer aansluiten bij de achtervolgende groep. Mijn scherpte was er echter af en in het sprintje met de Nederlands kampioen strandrace, Thijs Zonneveld, moest ik het laten afweten en finishte ik op een dertiende plek.

De doelstelling om in de top tien te rijden heb ik niet gehaald, ik ben echter niet ontevreden over mijn race.

De aankomende weken ga ik wat extra trainen op de loopelementen. Dan hoop ik op zaterdag 7 januari te strijden voor het podium tijdens Egmond-Pier-Egmond.

Piotr Havik

Comments are closed.