Zoals het hoort binnen een echte club wil ik mijzelf graag even voorstellen. Vanaf volgend seizoen vertegenwoordig ik de kleuren van de BEAT Cycling Club, met als doel om in 2018 weer onderdeel te zijn van het professionele wielerpeloton. Hoe ben ik bij BEAT gekomen? Dat leg ik hieronder verder uit.

Ik ben Piotr, 22 jaar, geboren in Gouda en woon momenteel in Bergambacht midden in het Groene Hart. Een ideale regio om te fietsen en dat is een van de redenen geweest dat ik vanaf mijn zevende ben begonnen met de wielersport. Eerst op de mountainbike met mijn vader en een jaar later op mijn eerste racefiets bij de Goudse ren- en tourclub Excelsior.

De jeugdcategorieën gingen mij behoorlijk goed af en ik behaalde veel overwinningen en met regelmaat een kampioenstitel in de verschillende disciplines. Vanaf de nieuwelingen werd ik gescout door Belgische ‘opleidingsteams’ en verliet ik de vertrouwde haven in Gouda. Het was altijd al een doel van mij om op latere leeftijd voor een Belgisch team uit te komen, vooral door de selectieve parcoursen en de koerspassie die België kent. Bij de nieuwelingen en junioren ging het mij ook goed af. Naast twee extra kampioenstruien kon ik geregeld een internationale klassieker en een meerdaagse op mijn naam schrijven. Onbewust manoeuvreerde ik van de ene opleidingspiramide naar de andere. Omdat de profteams zo vaak wisselden van sponsor deden de opleidingsteams dat ook. Ik dacht dat het erbij hoorde.

Als tweedejaars junior leerde ik Geert Broekhuizen kennen, tijdens het talenttrainingskamp van Omega Pharma – QuickStep. Geert was er die jaren marketing- en communicatiemanager. Omdat ik datzelfde jaar begon met mijn bachelor opleiding Sportmarketing & Management, was het ontzettend gaaf om een kijkje achter de schermen te nemen. Ik stapte daarom als eerstejaars belofte over naar het opleidingsteam EFC-OmegaPharma-QuickStep. Ik maakte hier grote stappen in mijn ontwikkeling, maar was nog niet rijp genoeg voor het profteam. Omdat de combinatie met mijn studie steeds moeilijker werd, koos ik ervoor om terug naar eigen land te verhuizen en voor het Rabobank Developmentteam te rijden.

De jaren bij de Rabobank kenden ups en downs. Het lukte mij om derde te worden op het NK voor beloften, een etappe en puntenklassement in de Vuelta Valencia te winnen en mij met grote regelmaat met de profs te meten. Echter kende ik mijn tegenslagen, ik raakte overtraind in het jaar dat mijn vriendin te horen kreeg dat ze een hersentumor had. Een jaar later kreeg ik een zenuwbeknelling in mijn SI-gewricht wat uitstraalde naar mijn linkerbeen.

Toen bekend werd dat het Raboteam in 2016 ging stoppen koos ik ervoor naar het continentale Team 3M over te stappen. Hier hoopte ik mee te kunnen groeien in de ambitie dat zij na hun vierde jaar door zouden groeien naar het Pro Continentale niveau. Niets was echter minder waar en ook 3M trok de stekker eruit in 2016. Nu stond ik dus ‘op straat’ en kon de zoektocht naar een ander team opnieuw beginnen.

Het goede nieuws was dat ik mijn studie succesvol kon afronden, dankzij mijn scriptie over fan engagement binnen de wielersport. Een onderzoek wat ik in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie (KNWU) had uitgevoerd. Mijn studieprestaties en bachelor-proef werden, tot mijn grote verbazing, bekroond met de Anne Emmens Award, een onderscheiding van de Hogeschool Rotterdam voor de beste student van zijn of haar generatie.

Tijdens het afstuderen werd mijn contact met Geert verder opgebouwd. Geert was namelijk een van de experts met wie ik een interview had gedaan voor mijn afstudeeronderzoek. Hij vertelde mij over het concept van BEAT en ik was zo enthousiast dat hij met uitnodigde om mijn input te geven op de plannen.

Ondertussen ging mijn zoektocht naar continentale teams verder Veel teams kozen ervoor enkel belofterenners aan te nemen, andere teams waren niet zeker van hun voortbestaan. Door deze onzekerheid bij de continentale teams kon ik geen keuze maken voor een team waar ik met honderd procent vertrouwen en ambitie naartoe kon gaan.

Het voelde enorm goed toen BEAT met het idee kwam mij als renner te begeleiden en een jaar lang te volgen om inzicht te krijgen in talentopleiding. In deze revolutionaire clubstructuur binnen de wielersport zie ik namelijk toekomst op zowel sportief als op maatschappelijk gebied. Het zal natuurlijk een droom zijn om in 2018 door te stromen naar de professionele ploeg van BEAT en in het profpeloton te debuteren tijdens de klassiekers in het voorjaar.

Het is vanaf nu dus mogelijk mij te volgen via #RoadToBEAT. Tijdens alle individuele wedstrijden op eliteniveau zal ik de BEAT-kleuren verdedigen, zoals de prof-kermiskoersen, maar natuurlijk ook de kleinere omlopen in België en criteriums in Nederland. Binnenkort hoop ik jullie inzicht te kunnen geven in mijn wedstijdprogramma. Al mijn trainingsactiviteiten zijn al te volgen via het Strava account van BEAT Cycling en mijn persoonlijke account. Voor de volgers die echt niet kunnen wachten kan ik alvast verklappen dat ik tijdens het EK Strandrace in Scheveningen (18 december) en Egmond-Pier-Egmond (7 januari) de kleuren van BEAT zal vertegenwoordigen.

Mocht je nog vragen hebben, schroom dan niet om ze te stellen via piotr@beatcycling.club. Hopelijk tot ziens bij een van de BEAT-events.

Piotr

Comments are closed.